De AEX noteerde omstreeks half tien 0,4 procent hoger op 413 punten. Energiereus Shell stond licht in de min door lagere olieprijzen.

De Europese effectenbeurzen zijn dinsdag zonder grote koersuitslagen aan de handel begonnen. In de Amsterdamse AEX-index stond zwaargewicht Shell onder druk door de verder dalende olieprijzen.

De AEX noteerde omstreeks half tien 0,4 procent hoger op 413 punten. De MidKap ging 0,1 procent omlaag naar 652,11 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen lieten de beurzen kleine winsten zien.

Verlies Japanse beurs

De effectenbeurs in Tokio heeft dinsdag een fors verlies geleden, nadat maandag de deuren gesloten bleven voor een vrije dag. Elders in het Verre Oosten was een wisselend beeld te zien op de aandelenmarkten. De Chinese overheid heeft naar verluidt nieuwe stappen gezet op de valutamarkt om de yuan te ondersteunen.

De Nikkei-index in Tokio eindigde de handelsdag met een min van 2,7 procent op 17.218,96 punten. Vorige week kende de Japanse hoofdgraadmeter zijn slechtste start van een nieuw jaar in decennia, vooral als gevolg van de zorgen over de afzwakkende Chinese economie. Bij de bedrijven in Tokio stond Sharp in de belangstelling met een verlies van 1,8 procent. Japanse zakenmedia meldden dat het geplaagde elektronicabedrijf blijft praten over overheidssteun en van plan zou zijn de lcd-divisie af te stoten.

De beurzen in China toonden wat herstel na de zware verliezen een dag eerder. De beurs in Shanghai klom tussentijds 0,6 procent en die in Shenzhen won 1 procent. De Hang Seng in Hongkong zakte echter 0,8 procent. De All Ordinaries in Sydney verloor 0,2 procent, net als de Kospi in Seoul.

Shell en lagere olieprijs

Shell verloor 0,2 procent door de olieprijzen die zijn gedaald naar de laagste niveaus in meer dan twaalf jaar. De prijzen daalden met circa 2,5 procent, waardoor de grens van 30 dollar per vat in zicht komt.

Sinds medio 2014 zijn de olieprijzen ineengestort. Alleen al in de eerste dagen van 2016 werd olie ruim 17 procent goedkoper. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond dinsdag rond 07.50 uur 2,6 procent in de min op 30,57 dollar. Brentolie werd 2,9 procent goedkoper en kostte 30,65 dollar per vat.

De prijsdaling is vooral te wijten aan het feit dat het aanbod nog steeds veel groter is dan de vraag. De aanhoudende onrust in de Chinese markt heeft daarnaast de zorgen over een economische groeivertraging van het land verder aangewakkerd. China is de op een na grootste olieconsument ter wereld.

Cijfers TenCate, overnamegevecht

TenCate (-0,4 procent) heeft vorig jaar de omzet zien toenemen. Dat meldde de Twentse fabrikant van specialistische materialen dinsdag in een kort tussentijds handelsbericht, op basis van voorlopige cijfers.

Het bedrijf realiseerde voor bijna 1,2 miljard euro aan opbrengsten, tegen iets meer dan een miljard euro een jaar eerder. De autonome omzetgroei op basis van de voorlopige cijfers kwam uit op circa 5 procent. In oktober gaf TenCate aan voor heel het jaar een autonome groei te voorzien van circa 4 procent, vergelijkbaar met 2014.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) voor eenmalige posten groeide van 84,6 miljoen euro naar 97,5 miljoen euro. Daar rekende TenCate op circa 95 miljoen euro, zo gaf het eerder aan.

De onderneming waarschuwde in de verklaring dat ,,het reguliere jaarafsluitingsproces'' nog niet heeft plaatsgevonden. Dat kan leiden tot wijzigingen in de rapportage. De nu gegeven indicatieve cijfers zijn gebaseerd op voorlopige interne rapportages en niet door een accountant nagekeken.

TenCate, dat de definitieve cijfers eind februari zal presenteren, gaf nu al een kijkje in de boeken vanwege een overnamebod van investeerder Gilde op de onderneming. Die verlengde onlangs zijn bod op TenCate tot en met 14 januari. Dit gebeurde omdat in eerste instantie te weinig beleggers hun stukken voor het bod hebben aangemeld. Veel aandeelhouders vinden de prijs die Gilde biedt te laag.

Eerder riep de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) TenCate op om aandeelhouders op de hoogte te brengen van de jaarcijfers, voordat het bod van de investeerder verloopt. Om een beter beeld te krijgen over het bod zouden beleggers volgens de organisatie de meest actuele cijfers moeten zien.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl